Onstaan Creative Cooperation + Lidmaatschap

Zes ondernemers uit Flevoland hebben in mei 2013 de Creative Cooperation gestart met als motto: Voor elkaar, door elkaar en met elkaar. Iedere onderneming, van klein tot groot, kan lid worden van deze coöperatie, op voorwaarde dat ze de andere leden versterken. De oorsprong van de cooperatie wordt hier goed beschreven. Op deze pagina geven we informatie over de redenen voor het organiseren van de coöperatie en de voorwaarden die gesteld worden aan het lidmaatschap. 

Doel

De Creative Cooperation is opgericht om de omzet van de leden te vergroten. Dat is de eerste en allerbelangrijkste reden. Dat wil zeggen dat ieder lid zo veel mogelijk kansen creëert voor zichzelf (als ondernemer) en tegelijkertijd kansen creëert voor de Creative Cooperation. Om dat ook voor iedereen meteen effectief te maken is gezamenlijk besloten een duidelijk en eenvoudig verdienmodel te gebruiken.

Verdienmodel

Van iedere opdracht die door de Creative Cooperation wordt uitgevoerd, gaat 70% van de omzet naar de uitvoerder(s) en is 20% voor de leden van de Creative Cooperation. De resterende 10% is nodig voor de bedrijfsvoering en reserveopbouw van de coöperatie. Doordat op deze manier een groot deel van de opbrengst direct over alle leden wordt verdeeld heeft iedereen meteen voordeel bij alle gerealiseerde omzet. En wordt het dus direct interessant om ook omzet voor 'anderen' te realiseren.

Grote opdrachten

Bovendien gaan we als Creative Cooperation natuurlijk veel grotere opdrachten uitvoeren dan de leden individueel zouden zouden kunnen doen. Samen ben je immers sterker dan alleen.

Regelmatig overleg

We bereiken deze voordelen door tweewekelijks bij elkaar te komen. Tijdens deze bijeenkomsten gaan we iedere keer na wat we voor elkaar kunnen doen. Concreet, to-the-point en met aandacht voor elkaar. Deze ontmoetingen, die altijd op vrijdag zijn, hebben als doel gezamenlijke projecten te starten en te stimuleren.

Fabriek036

Als eerste hebben wij Fabriek036 betrokken. Iedere deelnemer aan de Creative Cooperation kan in de voormalige tank-hal van de Niveafabriek gebruik maken van de flexibele werkomgeving. Er is internet, werkplekken, er zijn vergadertafels en er is altijd koffie of thee.

Permanente Presentatie

Dezelfde ruimte van Fabriek036 is ook beschikbaar als presentatie ruimte voor producten van leden. Er is voldoende ruimte om aandacht te kunnen besteden aan de producten van alle deelnemers.

Beter worden

De Creative Cooperation is er ook om beter van te worden. Door onderling overleg maar ook door gezamenlijke trainingen en analyses. Iedereen kan plannen voorleggen aan andere leden en oprechte en gerichte feed-back krijgen. Het is immers in ons belang dat iedereen beter in ondernemen wordt!

Bijdrage

Er zijn een paar belangrijke voorwaarden om lid te worden. Ook hierin zijn we heel direct en eenduidig. Het lidmaatschap kost een eenmalige bijdrage van €1000,- (excl BTW).

Aspirant leden

Voor aspirant leden is een uitzondering gemaakt. Deze leden (meestal startende ondernemers) willen wel graag gebruik maken van de commerciële voordelen van de Creative Cooperation (meer verkoopkanalen) en van de ondersteuning van de aangesloten ondernemers (middels een mentoraat) maar hebben nog onvoldoende financiële mogelijkheden om de fee in een keer te betalen.
Zij kunnen bij het bestuur dan de status als aspirant-lid aanvragen en betalen per maand een minimale fee van €50,-. Ieder aspirant lid krijgt een ander lid als Mentor aangewezen waarmee hij gedurende de periode van aspirant-zijn veelvuldig zal samenwerken. Als de aspirant-leden na uiterlijk 20 maanden aan alle verplichtingen hebben voldaan, mogen zij aanspraak maken op het volwaardige lidmaatschap. Een aspirant-lid deelt niet mee in de opbrengst van de Creative Cooperation en heeft geen stem in de algemene deelnemersvergadering.

Geen concurrentie

Geen enkel lid mag concurrentie ervaren van een of meer van de andere leden. Om dat te borgen heeft ieder lid een 'beschermd' segment aangegeven. In dat segment kan niemand anders zijn of haar diensten aanbieden tenzij de 'eigenaar' van het segment daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft. Als er dus een bakker lid is, kan een andere bakker geen lid worden. Tenzij de eerste bakker uitdrukkelijk toestemming geeft en (bijvoorbeeld) aanvullende voorwaarden stelt. Bijvoorbeeld: een bestaande bakker uit Almere geeft toestemming aan een bakker uit Emmeloord met als beperkende voorwaarde dat hij alleen in Emmeloord zaken voor de Creative Cooperation mag doen. Het bestuur neemt deze voorwaarden dan ook uitdrukkelijk over in het lidmaatschapsbesluit. Natuurlijk hebben ook andere leden (via de ballotage commissie) zeggenschap over de toegang van nieuwe leden. Overigens kijkt de ballotage commissie ook naar de ondernemer als persoon. We willen allemaal beter worden en als het niet klikt, wordt niemand er beter van.

Twee voorwaarden

  • Een Lidmaatschapsbijdrage van €1000,- (Een aspirant-lid blijft aspirant totdat aan alle voorwaarden is voldaan.)
  • Geen concurrent zijn van een of meer bestaande leden.

Samenwerken

Coöperatief samenwerken is al heel oud. En het is (helemaal in deze tijd) vooral heel plezierig.
Een tweewekelijkse ontmoeting met andere leden, leren van elkaar, elkaar helpen verbeteren en elkaar verkopen.

Procedure

Al met al veel redenen om lid te worden. De procedure is eenvoudig: Je meldt je aan middels een email bij de secretaris van de Creative Cooperation: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
In de mail vermeld je je naam en adresgegevens en het segment van de dienstverlening of je product waarvoor jij je wilt gaan inzetten in de Creative Cooperation. De ballotagecommissie neemt dan contact met je op, om je entree verder te bespreken en te beoordelen of je (net als veel anderen inmiddels) voldoet aan de twee voorwaarden en kunt genieten van de vele voordelen. Zij zullen zo snel mogelijk het bestuur adviseren om een besluit te nemen. Daarna word je uitgenodigd om lid te worden.

Ook kan je gebruik maken van de Aanmeldpagina op deze site.