Als je kunt delen kan je vermenigvuldigen

In het Overijsselse Goor zit de onderneming Triogen, die een uitvinding van wereldklasse heeft gedaan. Hun apparaat maakt stroom uit warmte, daarmee wordt schone energie opgewekt en de uitstoot van broeikasgassen beperkt. Er is meer dan tien jaar aan gewerkt. De uitvinders en financiers zoals Yellow&Blue hebben tien miljoen euro geïnvesteerd. Deze nieuwe technologie van Triogen is nu technisch bewezen, maar nu moet de markt zich nog bewijzen.

 

Hoe werkt het? Boer K. gooit zijn afval in een groot vat, en laat bacteriën daar gás van maken. Met een gasmotor wordt hiermee stroom gemaakt, die Boer K. verkoopt. Maar dit gaat niet zo efficiënt, minder dan de helft van de energie in het gas wordt omgezet in stroom, de andere helft gaat door de uitlaat naar buiten als verspilde warmte.

 

De uitvinding van Triogen is gekocht door Boer K. Die uitvinding maakt van die verloren warmte nog eens stroom die Boer K. ook kan verkopen. Hij verdient aan de verkoop van deze extra stroom in tien jaar meer dan twee keer zijn aankoop terug, tóch bijna een miljoen euro extra. Én hij bespaart ook veel CO2 want deze nieuwe elektriciteitsopwekking vereist geen brandstof. Maar hij heeft ook zorgen, de oogst mag niet mislukken, de bacteriën moeten gas maken, het apparaat moet goed onderhouden worden, terwijl deze technologie voor hem geen kernactiviteit is, én het geld dat hij heeft geleend voor de investering is van een bankier die regelmatig rente en aflossing wil zien.

 

Er zijn niet zo veel boeren als K., jammer! Maar gelukkig kan het in onze moderne economie ook anders .Als Triogen de markt voor haar uitvinding deelt met een installatie-bedrijf en een lease-maatschappij.

 

Het installatie-bedrijf weet als geen ander welke boeren warmte over hebben. Als die boeren ons apparaat huren, zorgt de lease-maatschappij voor de financiering via de bank en Triogen voor het onderhoud. De boeren verdienen aan de geleverde stroom maar hoeven geen grote investering meer te doen. Het installatie-bedrijf en de lease-maatschappij krijgen een hele nieuwe business.
Door de markt voor dit apparaat met meerdere partijen te delen ontstaat een vermenigvuldiging waardoor Triogen meer apparaten kan verkopen. Daardoor kunnen uitvinders en financiers sneller hun investering terugverdienen om te herinvesteren in duurzame energie, en de uitvinders in Goor weer iets nieuws bedenken. En Nederland is weer een stukje schoner.

 

Albert Fischer
Yellow&Blue Investment Management

 

 

www.zakendoenindenieuweeconomie.nl

 

Zakendoen in de nieuwe Economie – Marga Hoek